Hangi Ürünü / Konuyu Arıyorsunuz
  • Favorilerim
  • Hesabım
  • Üye Girişi
  • Sepetim0
Shiseido Ultimune
ÜRÜNLER
  • {{p.Name}} {{p.Fields[95]}}
    {{p.Fields[113]}}

    {{p.Name}}

    {{p.Fields[124]}}
    {{p.OldPrice }} TL {{p.Price}} TL
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN
BLOG YAZILARI
  • {{c.Name}}
    {{category.Name}}

    {{c.Name}}

    {{c.SmallDescription}}

    {{c.CreateDate | date : 'MMMM dd, yyyy'}}
TÜM SONUÇLARI GÖRÜN
MİKROBİYOM NEDİR VE NE YAPAR?
PAYLAŞ

Cilt Bakım

MİKROBİYOM NEDİR VE NE YAPAR?

  • Ocak 10, 2023

Vücut ve tabii ki cilt sağlığı, pek çok elementin bir arada değerlendirilmesini gerekli kılıyor. Bu noktada devreye giren mikrobiyom ise beslenmeden bağışıklığa kadar farklı noktalarda ön planda.

Eğer vücudunuzu daha yakından tanımak istiyorsanız, işin içine dahil olan bilimi de anlamak bir bakıma şart. Bu noktada devreye giren “mikrobiyom” kelimesini mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak şimdi konuyu daha derinlemesine inceleme vakti!


Mikrobiyom nedir ve ne işe yarar?
İnsan vücudunda yaşayan tüm mikro organizmalar mikrobiyom olarak adlandırılıyor. Bir diğer adı ise mikrobiyota. Bu organizmalar ise en yoğun olarak bağırsakta ve sonrasında da ciltte bulunuyor. Bakterilerin yanı sıra mantarlar, virüsler ve bakterilere saldıran virüsler de dahil olmak üzere diğer mikropları da vücudumuzda barındırıyoruz. Bunların tümü insan mikrobiyotasını oluşturuyor. Her ne kadar mikrop kelimesinin olumsuz bir anlam taşıdığı düşünülse de, vücut için yararlı mikropların da varlığını sürdürmesi gerekiyor. Bağırsak ve mikrobiyom ise birbirine kenetlenmiş durumda zira mikrobiyotamızın %90’ını bağırsaklarımızda bulunuyor. Sağlıklı bir mikrobiyom, güçlü bir bağışıklık sistemi, kilo kontrolü, kaliteli uyku ve cilt sağlığı için önemli rol oynuyor. 


Bağırsak mikrobiyomu nedir?
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğer mikroskobik canlılar kısaca mikrop olarak adlandırılıyor. Bu mikropların büyük bir çoğunluğu ise esas olarak bağırsakların içinde bulunuyor. Bağırsaklardaki mikropların çoğu, kalın bağırsağın “çekum” adı verilen kesesinde yer alırken, bunlara da bağırsak mikrobiyomu deniyor. Yaş aldıkça bağırsak mikrobiyomunuz çeşitlenmeye başlar, yani birçok farklı türde mikrobiyal tür içerir. Daha yüksek mikrobiyom çeşitliliği ise sağlık için olumlu kabul edilir. 


Bağırsak florasının bozulduğunu nasıl anlarız?

Bu aşamada iyi bakterilerin sayısı azalmış ve kötü bakterilerin sayısı artmış demektir. Eğer bağırsak floranız bozulduysa, bağırsaktaki probiyotiklerin azaldığını da anlayabilirsiniz. Belirtileri arasında ise pek çok semptom kendine yer buluyor. Karın ağrısı, ruhsal ve fiziksel yorgunluk, şişkinlik ve bulantı, ciltte gözlemlenen alerjik reaksiyonlar bunlar arasında ilk sıralarda geliyor. 


Mikrobiyom testi nasıl yapılır?
Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, cildinizde kaşıntılar varsa veya kendinizi sürekli aç hissetme gibi bir durum yaşıyorsanız, bağırsak sağlığınızda sorunlar olabilir. Bunun için öncelikle beslenme rutininizi gözden geçirmeli, sebze ve prebiyotik açısından zengin bir diyet oluşturmalısınız. Eğer sorunlarınız devam ediyorsa, doktorunuz tarafından yapılacak basit tetkiklerle bakterilerin teşhis edilmesi mümkün. 
 

Sepetinizde Ürün Bulunmuyor

SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN

SEPETİNİZ