Mikrobiyom sağlığı için nasıl beslendiğiniz büyük bir önem taşırken, neler tüketip tüketmemeniz gerektiğini inceleme altına alıyoruz.
Söz konusu mikrobiyom ve buna bağlı olarak bağırsak sağlığı olduğunda en dikkat etmeniz gereken konuların başında nasıl beslendiğiniz geliyor. Yüksek lifli ve fermente gıdalar tüketmek, sağlıklı bir mikrobiyomu desteklerken, probiyotik almak ve bazı ilaçların kullanımını sınırlamak da fayda sağlayabilecek maddeler arasında. Peki, sağlıklı bir mikrobiyom için beslenmen rutininde neler yer almalı ve nelerden uzaklaşılmalı?
Bağırsakların düzenli çalışması için ne yemeliyiz?
Mikrobiyom sağlığı bağırsakların da düzenli çalıştığının bir göstergesi. Bu ikisini dengede tutabilmek adına da şu şekilde beslenmek gerekiyor;
Besinlerin çeşitlendirilmesi: Tek bir besin grubuna odaklanmak yerine çok yönlü bir beslenme düzeni geliştirebilirsiniz. Bunun için yoğun miktarda lif içeren baklagillere ve meyveler yer verebilirsiniz.
Fermente gıdalar: Yoğurt, lahana turşusu ve kefir gibi fermente gıdaların tümü sağlıklı bakteriler içerir ve bağırsakta hastalığa neden olabilecek bakteri türlerinin miktarını azaltabilir.
Prebiyotik yiyecekler: Prebiyotikler, sağlıklı bakterilerin artmasını sağlar. Prebiyotik açısından zengin besinler arasında ise enginar, muz, kuşkonmaz, yulaf ve elma bulunuyor. Dolayısıyla bunları beslenme rutininize dahil ederek işe başlayabilirsiniz.
Tatlandırıcılara mola: Bazı tatlandırıcılar bağırsak mikrobiyomunda sağlıksız bakterilerin çoğalmasına neden olabiliyor. Bu nedenle tatlandırıcılardan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekiyor.
Bağırsaktaki mikroplar nasıl temizlenir?
Bağırsak ve mikrobiyom sağlığınızın olumsuz etkilendiğini düşünüyorsanız ve vücudunuz bu yönde semptomlar gösteriyorsa elbette öncelik bir doktor kontrolü. Ancak böyle bir şikayetiniz varsa bol su içerek, lif bakımından yüksek gıdalar tüketerek, yağlı ve hazır yiyeceklerden uzak durarak, probiyotik içeren besinlere şans vererek bağırsaktaki zararlı mikropların sayısını azaltabilirsiniz.